به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، سلسلهای از چند رویداد طی هفتههای گذشته بار دیگر توجه کارشناسان، مسئولان دولتی و حتی مردم عادی را به موضوع پناهجویان و مهاجران افغان در ایران جلب کرد. حادثه اول حمله فردی به نام عبدالطیف مرادی ۲۱ ساله و دارای دیدگاه تکفیری به سه روحانی در حرم حضرت امام رضا (ع) در روز ۱۷ فروردین بود که یک سال قبل از مرزهای شرقی به صورت غیرقانونی وارد ایران شده بود. یک منبع آگاه که خواست نامش ذکر نشود در گفتوگو با خبرنگار ایرنا در این مورد اظهار داشت: مرادی یکسال قبل وارد ایران شده و پس از مدتی به مشهد آمده و در یک کارگاه به همراه برادرانش مشغول به کار بوده است.
این حادثه باعث شد رسانههای ایران نسبت به ورود پناهجویان به داخل کشور بهویژه به صورت قاچاق و بدون ثبت شدن و داشتن مدارک لازم اخبار و گزارشهایی را منتشر کنند و در برخی از این گزارشها آمار اتباع افغانستانی داخل ایران بدون سند و مدرک مشخصی نسبت به آمار پیشین بین المللی و ملی بیشتر از قبل ذکر میشد.
رویداد دوم که سوابق آن از مدتی قبل و بیشتر با انتشار ویدئوهایی از بدرفتاری با پناهجویان افغان در ایران در فضای مجازی و رسانه ها آغاز شده بود، دوشنبه گذشته (۲۲ فروردین) و با حمله به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شهر هرات روی داد. رسانههای خارجی فارسیزبان نیز از فرصت استفاده کرده و این حادثه را ناشی از اختلافهای دو ملت ایران و افغانستان دانستند و چون قبل تلاش کردند موجب جدایی این دو ملت از هم بشوند که ناگفته پیداست پیوندی دیرینه و تاریخی دارند.
این دو رویداد سوالات زیاد و قدیمی را پیرامون چگونگی رفتار ایران با پناهجویان افغان با توجه به وضعیت سیاسی و اقتصادی و اجتماعی کشور، آمار دقیق و واقعی از مهاجران و پناهجویانی که مدارک لازم را دارند یا ندارند، همچنین پیشبینی از ورود مهاجران جدید و سیاست های ضروری دولتی در این زمینه پدید آورد.